Specialisaties

Manuele therapie
Sportrevalidatie
Functionele training
Redcord
Manuele lymfedrainage
Respiratiore kinesitherapie
Babymassage
Zwangerschapsbegeleiding
Osteopathie
Myofasciale therapie
Bekkenbodemreëducatie
Kinesiologie

Een greep uit de specialisaties

OsteopathieOsteopathie is een manuele therapie die zich toelegt op het herstellen van een verstoord evenwicht binnen het lichaam. Signalen kunnen zich uiten in klachten zoals bijvoorbeeld rug-, buik-, hoofd- en maagpijn. Eén van de belangrijkste principes van osteopathie is dat het lichaam als een dynamisch systeem wordt onderzocht. Er wordt pas behandeld wanneer er begrepen wordt waarom een lichaam een bepaald letsel vertoont.


In de behandeling wordt gebruik gemaakt van de dynamische interactie tussen de lichaamsstructuren onderling. Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht en dit is niet altijd de plek waar de klacht zich uit! Pijn is een gevolg en komt aan het licht en de oorzaak ligt meestal in de schaduw. Een goede osteopaat behandelt dus de patiënt en niet de klacht. Daarom kunnen twee patiënten met dezelfde klacht een totaal verschillende behandeling krijgen.
Bij zowel onderzoek als behandeling werken we binnen 3 systemen van osteopathie:

1. Pariëtaal systeem
Hieronder verstaan het bewegingsstelsel met beenderen, spieren, gewrichten met kapsels en ligamenten. We gaan hier op zoek naar bewegingsbeperkingen en lossen die op door mobilisatie of manipulatie. Deze behandelstrategie is vergelijkbaar met manuele therapie.

2. Visceraal systeem
Dit betreft de organen en de bindweefselvliezen (fascia’s) om de organen heen. Tussen organen en hun omgeving kunnen verklevingen ontstaan waardoor de beweeglijkheid van dit orgaan beperkt wordt. Tijdens de behandeling wordt de beweging tussen de verschillende organen bevorderd waardoor de doorbloeding, de bezenuwing en de lymfecirculatie van de betreffende organen en omliggende weefsels verbeteren.

3. Cranio-sacraal systeem

Dit systeem bestaat uit de hersenen, ruggemergvliezen, hersenvocht, schedel en heiligbeen. Het systeem bouwt op het principe dat hersenvocht ritmisch stroomt binnen de hersenen, hersenvliezen en ruggemergvliezen. De stroming van cranio-sacraal vocht heeft een bepaald ritme. Voor een geoefend persoon is dit ritme in het hele lichaam te voelen. Ook blokkades in de stroom zijn te voelen. Door op verschillende plekken in het lichaam het cranio-sacrale ritme te voelen en er in mee te gaan ontstaat een diepe ontspanning. Door deze ontspanning bekomen we een betere functie van onze basale functies.Voor welke klachten wordt osteopathie toegepast?